2015. január 15., csütörtök

Bemutatjuk az Írisz Családi Kört

Az Írisz Családi Kör 7 éve működik a József Attila lakótelepen, és igen fontos része az Anya-ha-jó életének, ugyanis ebben a közösségben fogalmazódott meg egy helyi anyaközpont igénye, és kb. fél évvel ezelőtt el is kezdődött az Anya-ha-jó alapjainak lerakása is. Engedjétek hát meg, hogy egy anyuka szavaival bemutassuk Nektek az Íriszt, és ajánljuk programjaikat, melyeken természetesen találkozhattok a legénységünk több tagjával is.

"Bemutatkozás

Az Írisz Családi Kör egy 2007 óta működő, civil önkéntesekből álló lelkes kis csoport, ami szívvel-lélekkel azért dolgozik, hogy: 
- a környezetében élő kis közösséget összehozza közösségi célok érdekében (legyen az a rózsaparki babák köszöntése, egy játszótér felújítása, vagy komposztálás a telepen, Anyaközpont létrehozásának kezdeményezése...)
- segítsen kipróbálni és megvalósítani olyan egyéni ötleteket, kezdeményezéseket, melyek értékesek lehetnek mások számára is, 
- olyan programokat szervezzen, melyben a család apraja-nagyja egyaránt jól érzi magát, 
- segítsen a pároknak az új jövevény fogadásában, a szülés előtti felkészülésben, 
- megismertesse az édesanyákat a szoptatás örömével, 
- lehetőséget nyújtson az anyáknak és babáiknak az ismerkedésre, közös játékra, hasznos infók egymás közti megosztására. 
Minden év májusában megrendezzük az adott évben született babák köszöntését. A már hagyománnyá vált rózsaültetést tavaly nyolcadik alkalommal rendeztük meg a József Attila-lakótelepi és Aszódi telep Városrészi Önkormányzat (RÖNK) támogatásával. 
Rendszeresen tartunk nagy szabadtéri rendezvényeket, melyeken színes programokkal gyűjtünk adományokat eseményeink finanszírozására.

Állandó programjaink: 

Baba-mama klub - minden hó 1. szerdáján, délelőtt 10.00-11.30 között 
Gyere el beszélgetni, ismerkedni, hogy igazi kis közösség alakuljon ki! A klubalkalmakat időnként előadásokkal, meghívott vendégekkel színesítjük. Volt vendégünk fejlesztő pedagógus, dietetikus, gyermek pszichológus, de rendeztünk már baba-mama hastánc bemutatót is. A piciket piknikasztal várja egészséges nassolnivalóval. Kérlek, csak egészséges babával gyere! 
Anyagi hozzájárulásként a terembérleti díjat kell összeadni, ami kb. 200-300 ft/fő/alkalom. 

Önkéntesek kupaktanácsa - minden hó 2. hétfőjén 17.00-18.30 között 
Szeretettel várunk, ha kedvet érzel bekapcsolódni munkánkba, része lenni egy aktív kis csapatnak, akik hónapról hónapra a közösség éltetéséért munkálkodnak! Ha szívesen foglalkozol gyerekekkel, ha finomakat tudsz sütni, ha buzog benned a szervező erő, ha tele vagy ötletekkel, köztünk a helyed!

Szoptatást támogató baba-mama csoport - minden hó 3. hétfőjén, délután 16.00-18.00 között 
A találkozókon nem előadásokat hallhattok, hanem tapasztalatainkat beszéljük meg a felmerülő témákról. Meghallgatjuk a másikat, mert egymástól, nehézségeinkből, kudarcainkból és örömeinkből tanulhatunk a legtöbbet. Mindenki, aki érdeklődik a szoptatás iránt, várva várt vendég a baba-mama csoportban. 
Témák: 
⋅ Felkészülés a szoptatásra. 
⋅ Hogyan befolyásolja a szülés módja a szoptatást? 
⋅ Mit tehetünk a jó kezdetért? A szoptatás első hetei. 
⋅ Szoptatás igény szerint. Éjszakai gondoskodás. 
⋅ Honnan tudjuk, hogy elég tejet kap-e a baba? 
⋅ A tejmennyiség növelésének módszerei. 
⋅ Kistestvér születik. A gyakori problémák elkerülése. 
⋅ Sztrájkoló, nyűgös, harapós babák. 
⋅ Ha az anya vagy a baba beteg. 
⋅ Tipegők szoptatása. Hozzátáplálás és elválasztás. 
A beszélgetést vezetik: Werner Katalin IBCLC szoptatási tanácsadó és Novák Julianna dúla, szülésfelkészítő, perinatális tanácsadó 
A babákat és a mamákat piknikasztal várja egészséges finomságokkal. Kérlünk, csak egészséges babával gyertek! Anyagi hozzájárulás: 300 Ft/fő/alkalom.

Babára vágyók és babát várók beszélgető köre - minden hónap 3. hétfőjén 18.00–20.00 között 
A szülésre és a szülői szerepre való készülődés során válaszokat keresünk a következő kérdésekre: Hogyan változok várandósan? Mi megy végbe a testemben? Mi történik a vizsgálatok során? Mit tudok tenni és mit tehetek? Milyen lenne az ideális szülés a számomra? Hogyan keressek az elképzeléseimhez megfelelő intézményt és segítőket? Milyen szülészeti lehetőségek vannak és hol? Mire lehet jó a szülési terv? Mit kezdjek a sok egymásnak ellentmondó információval és jótanáccsal? Hogyan készülhetek fel az ismeretlenre? Kaphatok-e személyre szabott gondoskodást szülés előtt, alatt és után? Egy finom tea mellett ráhangolódunk, felfedezünk, ismerkedünk… 
A beszélgetést vezetik: Novák Julianna dúla, szülésfelkészítő, perinatális tanácsadó és Werner Katalin IBCLC szoptatási tanácsadó 
A progamra előzetesen telefonon be kell jelentkezni a köv. telefonszámon:+36209440225 
Anyagi hozzájárulás: 500 Ft/fő, 700 Ft/pár alkalmanként

Kuckó - minden hónap utolsó csütörtökén 16.30–18.00 között 
Az aktuális évszakhoz, ünnephez kapcsolódó kézműves technikákkkal, játékokkal, adománygyűjtő büféasztallal és zsákbamacskával, a babáknak játszószobával, Mezei Erzsike meséivel várjuk az óvodásokat, iskolásokat és szüleiket. A program ingyenes! 

Ha szívesen értesülnél állandó klubjaink, további programjaink időpontjáról és tartalmáról, kérünk, e-mail címed megadásával jelezd szándékod önkénteseinknél vagy küldj e-mailt az iriszcsaladikor@gmail.com címre! 

Programjaink megvalósításához az eszközállományt adományokból, egyéni hozzájárulásokból biztosítjuk. Ha segíteni szeretnél, küldd el hozzájárulásod az Írisz Önálló Alap számlaszámára: 11709002-20130707 

Köszönjük!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése