2015. január 29., csütörtök

Röviden az anyaközpontokról

Fogadjátok szeretettel, érdeklődéssel ezt az írást, ami ugyan nem a mi tollunkból származik, de nagyon hasznos.

Az anyaközpont definíciója:

Anyákkal, nőkkel foglalkozó szervezetek, csoportok, akik állandó teret tartanak fenn vagy rendszeresen teret biztosítanak anyák, női találkozók és programok számára.

Az anyaközpontok alapelvei:

A magyarországi anyaközpontok az alábbi alapelvek, alapértékek mentén szerveződnek:
  • Az anyaközpontokban az anyák a mindennapi élet szakértői – az anyaközpontok a nők kompetenciáinak fejlesztéséhez, megerősítéséhez járulnak hozzá.
  • Az anyaközpontok támogatják az alulról szerveződő, nagyrészt önkéntes alapon működő, támogató női közösségeket, kezdeményezéseket, amelyek helyi nők által szerveződnek.
  • Az anyaközpontok hisznek a női autonómiában, hogy a nők/anyák tudják, mi a jó nekik, és képesek ezért közösen, felelősségteljesen együtt tenni (konszenzusos döntések mentén).

Az anyaközpontok Németországban indult önsegítő csoportok. Jelenleg 20 országban több mint 850 központ működik. 

Olyan közösségi térről van szó, ahol a nők nap mint nap találkoznak, hogy segítsék egymást a saját és a közösségük mindennapi problémáinak megoldásában. 

A központokat maguk a résztvevők irányítják, a tevékenységeket a tagok kezdeményezik és szervezik. 

Az anyák a gyermekeiket is bevihetik a központokba, ahol egy különálló „gyerekszobában” gondoskodnak róluk, úgy, hogy ők maguk felváltva biztosítják a gyerekek felügyeletét. 

Mindenkit szívesen látnak, a tagság nem előfeltétel, és nincs szükség anyagi vagy időbeli áldozatra sem, senkinek nem kell beiratkozzon egy kurzusra ahhoz, hogy bemehessen a központba. A központok nyitottak, bármikor be lehet „ugrani”, bármikor érkezzen is valaki, biztosan találkozik más anyákkal, akikkel megbeszélheti ügyes bajos dolgait. 

A központok alapelve, hogy „mindenki ért legalább egy dologhoz”. Így mindenki saját tudásával járul hozzá az Anyaközponthoz. 

A központban folyó tevékenységek az adott közösség szükségleteihez és tagjainak képességeihez igazodnak és kapcsolódnak. Nem csak oktató, hanem szabadidős tevékenységeket, illetve jövedelem kiegészítő lehetőségeket és családsegítő foglalkozásokat is biztosítanak. Csak néhány példa: számítógépes- és nyelvi kurzusok, higiéniai és egészségügyi tanácsadás, hideg és meleg étel készítése, segítség a gyerekek házi feladatainak megoldásában, tánc- és zeneórák, hagyományőrző kézműves foglalkozások, hitel és takarékszövetkezetek, gyermekfelügyelet a munkába járó szülőknek, használt cikk kereskedelem, ételmegosztás és idős gondozás.

Az Anyaközpontokban a nők egy fedél alatt találnak egyszerre választ és segítséget elfoglalt életük számtalan kihívására. A társas tanulás során rengeteg információt és praktikát oszthatnak meg egymással. Idővel az Anyaközpont olyan fórumként is működhet, ahol a nők megbeszélhetik egymással a közösség mindennapjait, foglalkozhatnak az azonnali választ kívánó problémákkal és ügyekkel, hiszen gyakran az anyák a közösség mozgatórugói. Tudják, mi történik a közösségben, és mivel alapvetően ők törődnek a férfiak, a gyerekek és fiatalok, valamint az öregek és a rászorulók szükségleteivel is, így, amikor dönteniük kell a közösség ügyeiben, a döntéskor mindenki érdekét figyelembe veszik.

Az anyaközpontok önsegítő hozzáállása azt jelenti, hogy mindazt, ami a központokban történik, maguk a résztvevők szervezik meg. Azonban a központok fenntartásához szükséges tőkéhez általában külső forrásra van szükség. Amikor arról beszélünk, hogy az anyaközpontok önsegítők és alulról szerveződnek, akkor nem arra gondolunk, hogy nincs szükség támogatókra, természetesen szükség van valamifajta segítségre, hogy az anyaközpont találjon helyet, és hogy működhessen. Ezt sok támogató félreérti, mert önsegítésen önfenntartást értenek. Az anyaközpontok önsegítése önirányítást jelent, tehát az asszonyok maguk irányítják a központot, de ehhez támogatás kell. Szükség van egy helyre, amit az önkormányzat lehetőleg ingyenesen biztosít. 


Hogyan kezdhetünk neki egy új központ létrehozásához?
  • Kell egy aktív csoport. 
  • Kell egy legalább két szoba plusz konyhás hely (egy helyiség a gyerekeknek és egy a felnőtteknek), ami nincs messzebb az otthonunktól egy sétánál
  • A központ működtetéséhez nincs szükség külső segítségre, hiszen azt mi csináljuk.
  • Ajánlott az elején együtt világosan megfogalmazni és papírra vetni, hogy mi az anyaközpont szándéka és célja és mivel fogunk ott foglalkozni. 
  • Ahhoz, hogy az önkormányzattal és az adományozókkal tárgyalást kezdeményezhessünk, be kell jegyeztetni a szervezetet. Mint jogi személy már el lehet kezdeni a támogató partnerek keresését. 

Bővebb információ az anyaközpontokról:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése